Hasiera | Zer garen | Kontaktua | Harpidetza | Loturak

 Karmel.

Euskal Aldizkaria

Lorentzo (Lontzo) Zugazaga Martikorena

Lorentzo (Lontzo) Zugazaga MartikorenaGamiz: 1943 – 10 – 10.

•        Ikasketak
- Gamizen, herriko eskolan : 1949 – 55.
- Derioko Seminario Txikian:  “Humanidade Klasikoak”: 1955 -61.
- Derioko Seminario Nagusian: 1961 – 68:
-                                 Filosofia: 1961 – 64.
-                                 Teologia: 1964 – 68.

Abade, Bilboko Peñascal Parrokian: 1968 – 09 – 15.

•        Goimailako ikasketak
-  Deustuko Unibertsitatean, Teologiako Fakultatean: 1969-70. Teologian Lizentziaduna.
-  Erromako Università Pontificia Salesianan (UPS): 1981-84. Hezkuntza Zientzietan Lizentziaduna eta Doktoradutza urtea.

•        Izendapenak eta destinoak
1.- Derioko Seminario Txikian, Hezitzaile eta Irakasle: 1968 – 74.
2.- Gernikako Andra Mari Parrokian, Parrokiako Bikario: 1974 -76, eta bertako Parroko 1976 – 81.
3.- Erroman ikasle (UPS): 1981 -85.
4.- Sondikako San Joan Bateatzailea Parrokian, Parrokiako Bikario lehenengo eta Parroko gero : 1986 – 2005.
5.- Getxoko Andra Mari Parrokiako Parroko: 2005eko uztailaren 15etik orain arte. Ardurea hartu neban data: 2005/09/18.

•        Beste ardura eta zeregin batzuk
-  1974tik: Eleizbarrutiko Abade Kontseiluko kide. Urte batzuetan bertako idazkari eta Batzorde Iraunkorreko Kide.
-  1976tik 1980ra: Eleizbarrutiko V. Lurraldeko Gotzain-Bikario.
-  1986tik: Deustuko Unibertsitatean Teologia Fakultateko eta Zientzia Erlijiosoetako Goi-Institutuko Irakasle.
-  1996tik: Eleizbarrutiko Pastoraltza Kontseiluko Kide.
-  1989tik 2007ra: Eleizbarrutiko Katekesirako Gotzain Ordezkari.

•        IRAKASKUNTZA
1968 -1974: Irakasle Seminarioan: euskera, erlijinoa eta beste hainbat gai; baita euskal kantak eta euskal dantzak ere.
1974 – 1981: Irakasle Gernikako Bigarren Hezkuntzako Institutuan: Erlijinoa eta 1979-80an Euskera ere bai.
1970 – 1985: Irakasle Derioko Udako Euskal Ikastaroan: Aditza, Literatura, Joskera (Morfosintaxia).
1979 – 1982: Eratzaile eta Irakasle Gernikako “Euskal Ikasturteak” ikastaroetan: Deklinabidea, Atzizkibidea, Aditza, Literatura, Joskera.
1992-93; 95-96; 96-97; 97-98 : Irakasle Eleizbarrutiko Teologia eta Pastoraltza Institutuan.
1986an: Irakasle Deustuko Unibertsitateko Teologiako Fakultatean: Teologia Pastoral (gaztelaniaz) eta Kateketika (euskeraz).
 2000tik hona: Irakasle Deustuko Unibertsitateko Zientzia Erlijiosoen Goi-Institutuan: Kateketika.
MOGELen Peru Abarcari buruz “mintegia” filosofiako ikasleei. (Urtea?).
1982 – 83 urtean: Erroman euskera irakasten “Colegio Español” etxean.

•        Euskera ikasteko Metodoak prestatzen
- Patxi Altunaren “Euskera, hire laguna” bizkaieraz prestatu neban 1970. urte aldera Derioko Seminario Txikirako (argitara gabea).
- “Aurten bai”! metodoaren liburuska guztien (1-30) berrikusle: 1987ko eta 1989ko argitalpenak. Zeu zeutara. Bakarkako Alfabetatze Gidatua. HABEren Glotodidaktika Zerbitzuaren zuzendaritzapean.
Nik: batuerazkoa berrikusi eta bizkaierazkoa zuzendu.


Bibliografia

· Arbaiun, Karmel 2002-2, 127 (olerkia).
· Bizia, Karmel 2002-2, 122-123 (olerkia).
· Bizi-emaileak, Karmel 2002-2, 124-125 (olerkia).
· Egunsenti esku eta gau esku, Karmel 2002-2, 115-116 (olerkia).
· Eliza eta euskara, Karmel 2003-2, 48-52.
· Hitzak dantzan, Karmel 2002-2, 120-121 (olerkia).
· Hitzak, Karmel 2002-2, 112-113 (olerkia).
· “Irakurgaiak” liburuaren aurkezpena (Larran), Karmel 1989-2, 69-73.
· Itzertzan, Karmel 2002-2, 114 (olerkia).
· Jaunarekin, Karmel 2002-2, 118120 (olerkia).
· Sakon ixilean murmurio hizlari, Karmel 2002-2, 126 (olerkia).
· Uribazterra, gau, Karmel 2002-2, 117 (olerkia).


©2008 Karmel | Web Diseinua eta Garapena: eSOFT. Technologies & Consulting | Irisgarritasuna | XHTML | CSS2